Oznake kvaliteta stavljati na prednju stranu proizvoda

Bez autora
Dec 22 2022

Organizacije za zaštitu potrošača i javno zdravlje pozvale su Evropsku komisiju da što pre iznese svoj predlog o označavanju hranjivih vrednosti na prednjoj strani pakovanja proizvoda.

Kako je navedeno, iako svi podaci pokazuju da se broj odraslih i dece koji su gojazni ili imaju prekomernu telesnu težinu otrgao kontroli, utisak je da nadležni ne čine dovoljno u borbi protiv ove javnozdravstvene krize. Zdravstveni stručnjaci smatraju da bi nutritivno označavanje na prednjoj strani pakovanja proizvoda pomoglo potrošačima da pravi zdravije izbore prilikom kupovine.

Zato se u ovu priču uključuje i Evropska organizacija za zaštitu potrošača BEUC koja insistira da se ova inicijativa ubrza i da se na pakovanjima što pre istaknu kodovi u boji koji su uočljivi i na prvi pogled sugerišu na to koliko je zdrav neki proizvod. Da podsetimo, označavanje nutritivnih vrednosti na proizvodima poznat i kao „Nutri skor“ je oznaka koju proizvođači obavezno stavljaju na poleđinu artikla sitnim slovima kako bi označili njegovu vrednost na 100 grama proizvoda. Već godinama su na snazi razne kampanje koje imaju za cilj da prema nacionalnim zakonima, faktički primoraju proizvođača da koriste ove etikete i tako pokažu odgovornost prema kupcima. Oznake se izražavaju slovima od A do E i u zavisnosti od sastava i različitim bojama.

One se dodeljuju u skladu sa informacijama o sastavu proizvoda, koliko sadrži šećera, kalorija, masti i soli. Ali oznake nam takođe pokazuju i u kojoj meri ima pozitivnih hranljivih stvari, kao što su proteini, vlakna i slično. Tako oznaka zelene boje predstavlja nutritivno najbolju namirnicu, a crvene najlošiju namirnicu. To ipak ne znači da te proizvode sa crvenom oznakom treba izbegavati u potpunosti, nego je važno da se one koje imaju zelenu etiketu konzumiraju češće.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik